Specialisten

Nieuwbouwwoning kopen: laat je goed informeren over de voor - en nadelen

De laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van hypotheekverstrekking. Zo is het bedrag wat je kunt lenen voor de aankoop van een woning maximaal 100% van de woningwaarde. Daar zijn echter wel wat uitzonderingen op mogelijk, bijvoorbeeld wanneer je kiest voor energiebesparende maatregelen. Dan is het in sommige gevallen mogelijk om zelfs tot 106% van de waarde van de woning te lenen. Bovendien is er nog zoiets als Triple A-korting: sommige geldverstrekkers bieden een rentekorting tot wel 0,2% wanneer je nieuwbouwhuis voldoet aan dit energielabel. Als je toch van plan bent om energiezuinige maatregelen toe te passen in je nieuwe huis, kan het lonen om je daar eens in te verdiepen.

Een huis aankopen kost veel geld. Net als de meeste mensen heb je waarschijnlijk niet genoeg geld op je bankrekening om een huis te kopen. Het is daarbij van belang dat je een hypotheek kiest die bij je past. Eilander & Partners uit Apeldoorn kan je daarbij helpen. In een gratis oriëntatiegesprek wordt besproken wat de woonwensen zijn voor bijvoorbeeld je nieuwbouwwoning. Na het oriënterende gesprek weet je wat je globaal kunt lenen en in welke prijscategorie je een woning kunt gaan zoeken. Tevens ben je dan op de hoogte wat de adviseur allemaal voor je kan doen en wat de bijkomende kosten zijn. Besluit je dan met ons verder te gaan, dan zal er dieper op de materie worden ingegaan en samen met jou worden een aantal onderwerpen besproken. Hoeveel je precies kunt lenen, hoeveel je wilt lenen, en wat voor soort hypotheek bij jou past. Ook worden risico’s besproken, wil je zekerheid of ben je bereid risico’s te lopen. Dit gesprek wordt het adviesgesprek genoemd.

In gesprekken over de financiering voor het bouwen van een woning of het aankopen van een nieuwbouwwoning wordt er ook altijd gewezen op zaken als meerwerk. Wat je standaard aan voorzieningen in de nieuwbouwwoning kunt verwachten, is vastgelegd in de verkoopbrochure en in het bestek: de technische omschrijving van de nieuwbouwwoning. Hierin staat onder andere waar de stopcontacten worden geplaatst en hoe de leidingen gaan lopen. Laat je goed informeren door de verkopende partij, want niet iedereen kan die bouwtekeningen begrijpen. Soms wordt nieuwbouw casco opgeleverd. Dat betekent zonder sanitair: alles wat er geplaatst wordt in de keuken, de badkamer en het toilet.

Als je nieuwbouw koopt, kun je daarnaast uit een lijst van extra werkzaamheden kiezen om je huis naar jouw smaak aan te passen. Zo kun je leidingen laten verleggen, extra stopcontacten laten installeren, een uitbouw laten bouwen en een (andere) keuken laten plaatsen. Dit alles valt buiten het standaardplan van het bouwbedrijf en wordt dus meerwerk genoemd. Ook het aanpassen van de standaardindeling, zoals het verplaatsen van een stopcontact, valt onder meerwerk. Op zich leuk, want je kunt de woning dus naar eigen smaak inrichten. Minder leuk is dat de kosten voor meerwerk niet zijn inbegrepen in de koop-/aanneemsom. Hoe financier je meerwerk dan?

Financieel adviesbureau Eilander & Partners heeft jarenlang ervaring in het adviseren op hypotheekgebied voor zowel de starter als de doorstromer. Zij staan je graag ter zijde een passende hypotheek voor je te adviseren en te bemiddelen. 

Wil je meer weten?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact op.